Agát - Agát biely - Robinia pseudoacacia
Agát je u nás cudzinec, prišiel z Ameriky asi pred 300 - 400 rokmi, keď ho sem doniesli francúzsky záhradníci ako okrasnú drevinu. Jeho schopnosť výnimočne sa adaptovať na nové prostredie a ujať sa aj na zdegradovaných pôdach, z neho robí inváznu drevinu. Je to asi jediný strom u nás, ktorý má vo svojom dreve prirodzene zelenú farbu. Nájdeme aj zlatú, bielu, žltú, okrovú, hnedú bo aj čiernu, a ešte keď sa toto všetko krásne vyleští a zvýrazní olejom (ja používam ľanový zmiešaný s včelím voskom), tak to je paráda. A tá výrazná kresba, hlavne pri koreňoch, konároch, zrastoch, rozvetveniach a rôznych "poruchách". Obzvlášť zaujímavá je vlnkovitosť, ktorá vzniká, ak strom rastie na veternom stanovišti. Drevo je to veľmi tvrdé, húževnaté a pevné a ak je kus bez konárov, dosť ľahko sa štiepe, čo pri práci spôsobí nemalé, občas aj nemilé prekvapenie... Triesky alebo štepiny sú totiž dlhé a niekedy vedia vytrhnúť drevo tak, že vznikne dierka či priehlbeň a treba to potom opravovať. Keď je poriadne vysušený, dobre sa brúsi a dá sa vyleštiť až úplne do "faktželeskla". No dosiahnúť to aj na priečnom reze, to chvíľku potrvá... Pri leštení s vulkanickými hubkami sa mi stalo, že mäkšie časti dreva (tzv. letné drevo) som vybrúsil viac ako tvrdšie
(tzv. zimné drevo)
a povrch ostal taký zvlnený, čo nie je nepekné, ale niekedy nežiadúce. Pri brúsení agát zaujímavo vonia. Taký kyslastý zápach. Je to kôli vyskému obsahu triesloviny. Tá spôsobuje aj to, že ak robíte z čerstvým, respektíve nie úplne vysušeným drevom, tak vám to pekne zafarbí ruky. Načierno. Nie je to škodlivé, ale potrvá to pár dní kým vám prestanú v obchode alebo na úrade pozerať na ruky... Tá istá trieslovina (jej obsah v dubovom dreve je podstatne vyšší) spôsobuje aj to, že agátové drevo je veľmi odolné voči poveternostným vplyvom. Jeden vinohradník mi vravel, že agátové stĺpy vydržia v zemi bez akejkoľvek impregnácie aj 20 rokov. Neskúšal som, ale verím. Nechutí veľmi ani rôznym "drevožrútom", len je potrebné odstrániť kôru. To včak spôsobí, že pri sušení dosť praská. a to fakt že dosť. Ale ak ho porazíte(český výraz pre vyrežete) v správnom období a uložíte na správnom mieste a obdaríte správnou dávkou trpezlivosti, odmení sa vám drevom, ktoré je nádherné, kvalitné, tvarovo stabilné. V minulosti bolo využívané aj ako koly do plotov, drevené klince do drevených lodí, ako banské drevo a agátové násady na náradie sú hádam najodolnejšie. Niekde som ale čítal, že sa z nich robia mozole oveľa viacej ako napríklad z jaseňových, alebo z hickory. Mne sa robia zo všetkých,. A ešte mi napadá, že má toto drevo vysokú výhrevnosť porovnateľnú z dubom, či bukom.